• tel: 0 (69) 324066
 • Tribulus Terrestris, Proprietăți și Efecte

  tribulus terrestris plant

  Tribulus terrestris este o plantă (Tribulus terrestris L.) ce aparține familiei Zygophyllaceae. Este larg răspândită în Europa, Asia, Africa și Australia, în zone tropicale calde.

  Utilizare tradițională

  Timp de secole Tribulus terrestris a fost folosit în medicina tradițională chineză și indiană pentru diferite scopuri. Conform credințelor locale, această plantă are o acțiune de reglare și purificare (acționează în disfuncții renale, hepatice și gastro-intestinale); ca atare, este utilizat pentru tratamentul impotenței, edemului, umflării abdominale și bolilor cardiovasculare.

  Proprietăți fitoterapeutice

  Cea mai importantă proprietate a Tribulus terrestris, totuși, este legată de acțiunea sa stimulativă asupra producției de androgeni. Acești hormoni, tipici bărbaților, dar și foarte importanți pentru corpul feminin, reglează libidoul, caracteristicile sexuale și dezvoltarea musculară. În virtutea acestor caracteristici, Tribulus terrestris a fost folosit de secole în diferite țări ca plantă afrodisiac, capabil de a crește fertilitatea masculină dar și feminină compensând eventualele deficiențe hormonale.

  Pe la jumătatea anilor '90 aceste proprietăți au fost susținute și evaluate de un grup de sportivi olimpici din Europa de Est (în special de origine bulgară și rusă). Chiar din aceste țări provin cele mai importante studii care evidențiază proprietățile stimulatoare de hormoni ale acestei plante.

  Aceste efecte sunt atribuite unui grup de substanțe organice cu activitate simil hormonală numite saponine. Semințele de Tribulus terrestris sunt bogate în protodioscină, o saponină steroidee, care ar acționa prin creșterea producției endogene de testosteron, dihidrotestosteron, hormon luteinizant (LH), dehidroepiandrosteron (DHEA), sulfat de dehidroepiandrosteron (DHEA-S), cu o creștere în consecință a spermatogenezei și a libidoului la animale experimentale și la oameni (Gauthaman K. et al. 2002, 2003). Numeroase alte studii independente, deseori finanțate de aceleași companii producătoare de suplimente pe bază de Tribulus terrestris, reafirmă și subliniază aceste proprietăți.

  Confirmarea ipotezei potrivit căreia extractele acestei plante ar fi utile în tratamentul disfuncțiilor erectile ar proveni dintr-un alt studiu. În timpul acestei cercetări, un grup de șoareci cărora li sa administrat tribulus terrestris s-a dovedit a fi mai activ sexual și a prezentat o presiune intracavernoasă mai mare decât șoarecii netratați (presiunea intracavernoasă este înregistrată în corpurile cavernoase ale penisului, structuri comparabile cu bureții , umplându-se cu sânge, realizează erecția). Dincolo de utilizarea sa in fitoterapie, Tribulus terrestris a fost folosit pentru a imbunătați perfomanța sportiva și a spori creșterea masei musculare.

  Suplimente

  În zilele noastre, extractele, disponibile în tablete practice, sunt folosite în scopul creșterii performanțelor sportive și a masei musculare.

  Dar trebuie să fim mereu prudenți la ceea ce citim pe net sau la ceea ce ne se spune, există multe dovezi care demonstrează eficiența acestui supliment și la fel de multe studii pentru care suplimentarea dietei cu Tribulus terrestris nu a dus la nimic, deoarece rezultatele variază foarte mult de la un individ la altul.

  Variabilele sunt: ​​nivelul de testosteron inițial (sunt mai eficiente atunci când nivelul de testosteron este scăzut), cantitatea de celule producătoare, care pot fi stimulate și tendința organismului de a converti testosteronul în exces în estradiol, care apare în principal în țesutul adipos și depinde de factorii genetici.
  Doza zilnica nu trebuie să depășească 20 mg/kg de greutate corporală, un bărbat mediu ar trebui să ia maximum 1,4 grame, se recomandă ciclizarea suplimentului in 4 săptămâni de administrare si una de pauză.

  Efecte

  Folosirea excesivă și depășirea dozelor recomandate pot duce la tulburări gastro-intestinale, cum ar fi aciditatea gastrică, hipertrofia prostatică (hipertrofia stimulată de acțiunea testosteronului ca atare) sau de ex: cazul unui powerlifter de 21 de ani care administrând cronic suplimente de Tribulus terrestris, fără a cicliza, a dezvoltat ginecomastia (apariția sânilor).

  Adevărul este că niciun produs nu face minuni; suplimentarea trebuie insoțită, dacă nu chiar înainte, cu un program alimentar sănătos și o programă de antrenament adecvată propriilor condiții de sănătate; cei trei factori alcătuiți împreună (+ un sfert legat de odihnă) permit organismului nostru să recâștige echilibrul pierdut sau să obțină acel boost de performanță la care am sperat atât de mult.

  Și nu în ultimul rând...

  Astăzi există multe suplimente pe bază de Tribulus terrestris, dar unele au o concentrație foarte mică a saponinelor; idealul ar fi de la 45% în sus.

  Unele dintre acestea, cum ar fi Tribulus Pro Myprotein, au o concentrație extraordinară de 95% a saponinelor, ceea ce permite utilizarea a 3 capsule pe zi însoțite de mese pentru a acoperi doza zilnică recomandată de Tribulus terrestris. Succes!

  Комментировать

  Обратите внимание, что комментарии проходят одобрение перед публикацией.

  русский ru